zaterdag 22 maart 2008

Het laatste bericht


Vandaag was de begrafenis van Hans Prinsen. En het was een begrafenis precies zoals hij het gewild had. De hele kerk zat vol, echt pap, helemaal vol! Voorin zijn familie, in de linkerzijbeuk de DAS, in de rechterzijbeuk zijn oud medewerkers en verder een hele kerk vol vrienden en nog meer familie. Naar schatting van de begrafenisonderneming circa 525 mensen. O wat zou hij genoten hebben van zoveel aandacht.

De ochtend begon om 10.30 uur toen papa in de rouwauto voor zijn huis stond. Julian had al gezegd toen hij een paaseitje wilde dat opa niet meer de baas was maar oma. Mooi hoe snel kinderen kunnen switchen. Na een wandeling, de kerk in en wat waren ook wij verbaasd van zo'n overvolle kerk. De dienst werd met liefde verzorgd door pastoor Goedhart, de pastoor die papa zelf gevraagd had. Mooi om te zien dat hij er zo'n persoonlijke dienst van maakte. Het koor was ook papa zijn keus. Hij had op een reis Fons ontmoet en wist dat hij Gregoriaans zong. Dat wilde papa ook in zijn mis. Erg zwaar hoor pap, zei ik. Maar hij had weer gelijk, het was hartstikke mooi. Tja en dan de speeches van Annette en Babs. Denk maar niet dat het eigen keus was, dat wilde papa zo en dan doen wij dat. Het is verdrietig maar ook mooi als je op deze manier nog wat over je vader mag zeggen. Erg trots zou hij zijn geweest op zijn kleinkinderen die zo lief waren en natuurlijk David die ondanks dat zijn rap muziek nog niet klaar was toch zijn verhaal deed.

Het kerkhof, eerst koud en toen hij er stond kwam de zon door. Het voelde als 'Blijf, tot de zon je komt halen, bij mij'. Hij gaf ons zelfs nu nog zoveel warmte. De dag had qua weer wat zijn humeur was de laatste tijd, de ene keer warme zon en dan boze hagel en sneeuw, het voelde als liefde en verdriet wat hij de laatste 2 maanden zo meemaakte.
Bij het graf hebben de kinderen nog tekeningen op de kist geplakt, bloemen gestrooid en het kruis met bierdopjes neergelegd. Toen naar Hotel Prinsen. De poort was dicht, de vlaggen waren weg, de heather stond aan. Alice en Engelien hadden alle wensen die hij met ze besproken had uitgevoerd. De aspergesoep was dubbel getrokken met kalfstong en met echte asperges, de broodjes hadden geen worst maar vlees en de zilveren suiker en melk kannetjes waren gepoetst. Misschien dat een aantal mensen geen aspergesoep heeft gekregen, dat zou hij wel balen vinden maar er waren zoveel meer mensen dan we hadden verwacht. Elke zaal zat vol voor zijn begrafenis. Zijn oud medewerkers deden de bediening. Mooi en warm! De speech van Engelien zei alles over een harde, aparte en bijzondere baas. Zijn uitspraak 'Hotel de Witte Wolk, meer personeel dan volk' was heerlijk om weer eens te horen.

Tja en dan begin je aan een hele rits mensen met mama, Annette en Babs op een rijtje. Niet om doorheen te komen denk je aan het begin als je de rij ziet. En dat klopt ook wel, maar gek genoeg is het toch een troost. Al die mooie en lieve woorden. Al die mensen die papa kende, herinneren en om hem gaven. Oom Toni Keil (al 50 jaar een vriend las ik nog in papa zijn brief van 11 februari toen Toni gebeld had) was helemaal uit Denemarken gekomen en Lisette uit Parijs. Maar ook zoveel mensen uit het Noorden, Oosten en Westen van het land en zelf nog dieper zuidelijk.

Na alle troostjes even met de familie een biertje drinken op papa in de Prinsenzaal. Herinneringen en gezelligheid, daar hadden we behoefte aan, naast drank en broodjes. Maar wat is het dan al moeilijk want wat laat hij toch een gat achter. Wat mis je hem dan weer gelijk. Zijn vrolijke noot, zijn discussies met broer Hein en zijn bezigheden met de kinderen.

Nog even naar zijn graf, even kijken of alles er goed uitziet. Terwijl we daar aankomen komt een rits duiven overgevlogen, 2 keer. In alles zie je symbolen, zelfs in de hagel die volgt. Dan nog even naar huis en in het condoleance boek zien we dat er nog meer mensen in de kerk waren die we niet in Hotel Prinsen gezien hebben. Dan laten we mama alleen achter, met pijn in ons hart, weg van de Wilhelminastraat.

En zoals in het bidprentje al aangegeven stond is alles wat overblijft liefde, respect, waardering, dankbaarheid en o zoveel mooie herinneringen en anekdotes. Terwijl je aan de andere kant ook gelijk nog steeds niet bevat dat hij er niet meer is. Dat ie niet meer langs Rosmalen en Uitdam komt. Dat hij niet meer komt bladblazen, wilgen knippen en kletsen. Dat als we maandag bij mama zijn hij er niet is. Dat zijn grote mond, zijn grappen, zijn rare ideeen allemaal weg zijn. Het voelt continu als een schok, als iets onmogelijks. Iets wat een continue stilte en leegte in je hart geeft. Nooit geweten dat het zoveel pijn zou doen. Ik lees nog een keer al zijn brieven na die hij mailde en waarmee ik de weblog mocht vullen. Verdriet, boosheid maar ook dankbaarheid komt in alles naar voren. En wat heb ik toch een fijne weekenden met hem gehad de afgelopen 7 weken, wat hebben we nog veel gepraat en gedaan. Wat was het ook dierbaar om te zien dat hij zo'n waardige vent was die tot op het einde sterk bleef.

We willen iedereen heel erg bedanken voor alle reacties, kaarten, telefoontjes, speechjes en bloemen. In het bijzonder willen we de familie en vrienden bedanken voor hun geweldige steun, Ad voor alle extra maaltijden, Alice en Engelien voor een perfecte uitvoering van papa zijn wensen, Fons voor het koor, de pastoor voor zijn mooie woorden, begrafenisonderneming Jos van Dommelen (Peter) voor alle steun en adviezen, Provide thuiszorg de dames die hem zo geweldig hebben verzorgd en dokter Maessen die hem perfect heeft bijgestaan. En dan zullen we vast heel veel mensen vergeten dus iedereen heel erg bedankt.

Mijn vader was een bijzonder man, dat was op zijn uitvaart nog 1 keer te zien en te voelen. Wat zullen we hem missen!

Dit is het laatste bericht op de weblog hansprinsen.blogspot.com De weblog zal niet verdwijnen maar een eeuwige herinnering blijven aan een bijzondere man die onvervangbaar is. Annette vroeg al of hij niet meer werkte omdat het aantal reacties al zoveel dagen op 9 staat bij het laatste bericht. We zullen zelfs het 6x per dag openen van de blog missen en alle warme reacties missen. Wij hopen toch dat jullie er nog 1 keer heel veel op zetten, nog mooie herinneringen, anekdotes, ervaringen van de begrafenis of wat humor. Misschien kunnen we nog 1 keer over het record van 22 reacties heen komen, nog een keer voor papa!

Woorden van papa in zijn brief van 2 februari 2008:
Je hoopt altijd, ik tenminste, dat mensen je blijven herinneren. Niet een van de vele doden op een rij in mijn leeftijdcategorie die het graf wordt ingedragen en vergeten. Ik hoop dat ik herinneringen, vriendschappen en mooie gevoelens kan achterlaten. En dat men aan mij denkt als een eerlijke, oprechte, soms wat directe vent met een apart gevoel voor humor.


------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.brabantsdagblad.nl/regios/langstraat/2849475/Oudhotelier-Hans-Prinsen-overleden.ece

Oud-hotelier Hans Prinsen overleden

donderdag 20 maart 2008 | 03:23

VLIJMEN - Met het overlijden van oud-hotelier Hans Prinsen (69) is dinsdagavond een markant Vlijmenaar heengegaan. Hans Prinsen nam in 1965 Hotel Prinsen van zijn vader over.
Hij bouwde die onderneming met ongeveer tien verbouwingen uit tot een volwaardig hotel. In 1995 verkocht hij het en momenteel is het in handen van de Fletcher Groep.

Hans Prinsen was een bekende in het Vlijmens verenigingsleven. Met name in de Dinsdagavond Soos was hij lang - 30 jaar - actief. Ook was hij lid van de vrijwillige brandweer, de DAS-band, bridgeclub Haarsteeg en seniorengolf de Donderputters.

woensdag 19 maart 2008

Ik zeg dag

Om 18.30 uur schreven we nog op de blog, hij is er nog. Hoe onwerkelijk dat nu om 00.30 uur hij uit huis is gedragen, weg van de Wilhelminastraat. Hij staat straks weer voor de deur.

De dag was raar, bijzonder. Hij zei dat hij zou gaan. Hein en Ans nog even gebeld om langs te komen. Rare momenten als ze er waren want hij wilde zitten. Rond 19.15 uur kwam tante Julia. Ze zag hem en huilde zoals ze nog niet had gedaan. Hij gaat dood zei ze. We liepen wat heen en weer en toen werd hij weer onrustig in bed. Weer wilde hij perse rechtop. Pap, dat kun je niet meer aan zei Annette. Maar hij was krachtig en ging door. Starend en om zich heen kijkend bleef hij roepen, rechtop, rechtop. Wat doe je als dochters? Altijd naar je vader luisteren. Mama knikt. We zetten hem rechtop, hij zit tussen ons in en we houden hem vast. Hij ademt weer moeilijk. Tante Julia wil weg, blijf maar zeggen wij. Hij stopt met ademen. Annette roept papa en hij ademt nog een keer. Dan voel je hem al koud worden en we roepen nog een keer maar hij pakt niet meer zijn laatste adem. Hij gaat heen, God wilde het zo, zijn einde was uitgekiend. We bellen onze mannen en kijken nog eens naar hem, je kan alles van hem verwachten maar nee hij blijft stil.

En dan begint de mallemolen van alles regelen, alle vragen, veel al besproken maar altijd nog wat vraagtekens. Het komt goed pa, we doen het goed. Je ligt erbij en dan komen ze je wassen en aankleden. Annette is sterk blijft erbij als ze het pak aan doen wat je op mijn trouwdag aan had 3 maanden geleden. Ik kom kijken en zie mijn papa die mij 3 maanden geleden nog weggaf en nu weg is. Ze rijden je uit het huis, je ziet er prachtig uit. Geen 45 kilo, geen grote oren, nog echt ons pap. Het is goed zo, je bent altijd snel geweest en bijzonder. En zelfs je ziektebed was snel en bijzonder.

We zullen je zo missen!!!!!


"IK ZEG DAG", ik zeg dag tegen de laatste dag,tegen mijn rijke leven.
Ik zeg dag tegen "mijn " lieve mensen, die mijn gezin, mijn familie en mijn vrienden waren.Ik zeg dag tegen al dat geluk wat ik heb mogen proeven. Ik zeg dag tegen wie ik heb mogen zijn tussen jullie. Ik zeg dag want het was mooi en zo moet het eindigen. Ik zeg dag en adem nog eenmaal.
"DAG LIEF LEVEN"

dinsdag 18 maart 2008

Wat een kracht, wat een gevecht

Het gaat heel slecht vandaag. Vanochtend na een goede nacht met Annette wakker geworden. Om half 9 roept mama terwijl ik nog aan het aankleden ben. Papa zegt, B ik heb zo'n pijn. Hij pakt zijn buik vast en rolt alle kanten op. Je ziet gelijk, het is fout. De huisarts is er binnen 5 minuten en papa krijgt een morfine injectie. Hij neemt afscheid van de huisarts maar deze zegt uw hart klopt nog krachtig, ik zie u nog wel. Annette komt binnen en hij valt in diepe rust. De pastoor komt op de bonnefooi langs maar hij is duidelijk gestuurd. Hij praat met papa en zalft hem. Papa is dan redelijk goed op de wereld en deelt nog wat liefde met ons. A. moet lachen omdat ik het Wees gegroet Maria niet meer mee kan bidden, maar ja ik ga naar een hervormde kerk en die doen alleen Onze Vader en zingen te veel. Maar het is toch bijzonder om samen te bidden, wat je ook van het geloof denkt. Je vraagt je af wat God nog met hem wil.

Dan in de middag is hij vreselijk onrustig, wil elke keer omhoog want hij wil op de po. Pap, je hebt een luier aan doe het daar maar in zeggen A. en B. Ik poep niet in mijn broek zegt hij opeens bij volle verstand. Dan moet je toch eigenlijk weer lachen om zijn wilskracht. We doen ons best tot 2 keer toe maar het is onmogelijk. Hij wil nog dingen zeggen maar kan niet meer is warrig en onrustig. Hij wordt vol liefde door broer en zussen gekust en slaapt weer in. Dan komt hij weer omhoog, wil zitten, tja het is ook biertijd natuurlijk. Hij leunt tegen ons aan en valt spontaan weer in slaap. Hij is er nog.

maandag 17 maart 2008

54 dagen voorbij


Als je de foto's zo terugkijkt zie je hoe snel het gaat. 54 berichten hebben we op de weblog geplaatst, circa 54 dagen geleden kregen we het slechte bericht. Het blijft verbazingwekkend hoe snel het gaat. Maar vandaag weer een dag geleefd. Vannacht goed geslapen. Wel naar gedroomd maar weinig wakker. Vanochtend gaat het nog redelijk maar wel weer heel veel pijn in zijn been. Na de verzorging van Crista is hij veel energie kwijt. Eten wil hij niet, slapen dat wel. De huisarts komt en met zijn allen horen we de voortgang weer aan. Ondanks dat dr. Maessen continu slecht nieuws brengt waarderen we hem steeds meer. Hij schat het goed in en legt alles rustig uit. Weer morfine ophoging want pijn is niet fijn. De middag brengt papa door in alle rust met Annette, terwijl Fanny en Babs even lekker naar buiten gaan. Fanny heeft weinig zin in shoppen da's slecht nieuws. Wil ook niet eten en ze wordt al zo mager. Het is zwaar en verdrietig, maar toch genoten van even buiten zijn.

Nog klein beetje bier met Frank gedronken en nog een keer geprobeerd eten te geven maar nee, de geur alleen al. Wel wat vla, dat bevalt beter. Dan komt tante Julia even binnen. Wat kan hij toch genieten van zijn familie. Julia vertelt over de weblog, wie erop geschreven heeft, dat Ed weer in het ziekenhuis lag, dat Lilyan zo mooi schrijft met reacties op Roland, dat Noor niet echt ziek is. We vertellen nog even wie allemaal gebeld heeft. Hij lacht en laat een traan. Hij is verward en kan niet veel zeggen. Ziet veel plafond. Maar als hij er is is hij nog scherp, en da's een hoop waard!
O ja, ik vraag nog aan hem of hij wat weet voor de weblog. Hij glimlacht maar kan niks zeggen. Zal ik zeggen dat je goed in je vel hangt pap. Hij moet lachen, zijn vel wordt steeds losser en daar baalt hij van.
(foto 17 mrt, effe kletsen met ons Juul)

zondag 16 maart 2008

Spook


Wat krijg je toch weer een enorm respect voor verpleegkundige. Alle dames die papa komen verzorgen zijn even aardig en goed (we noemen de naam van de organisatie die ze voor ons heeft gevonden nog niet want nu krijgen we nog de liefste en anders krijgen ze het te druk ;-)en we hebben ze nog hard nodig). Zoveel handigheidjes en tips geven ze ons waar we de dag mee doorkomen en het papa makkelijker kunnen maken. En ondertussen merk je als dochters dat het toch erg zwaar werk is. We doen nu zelf ook de nachtzorg en dat is effe doorbijten. Na 3 nachten A. was B. vannacht aan de buurt. En pas bij de vierde keer roepen had hij de goede letter te pakken. Elke keer als hij om wil draaien moet je even helpen want zijn benen werken niet meer. Vannacht van 1 tot 3 uur was hij aan het spoken. Hoesten, draaien, roepen, praten. 's Nachts op de po samen hoofden tegen elkaar, het zijn ook wel weer hele bijzondere momenten waarin een goede grap altijd weer werkt. Hij is eigenlijk een schat van een vent om te verplegen, hij gaat er nog steeds heel goed mee om. Toch rond 5 uur te veel pijn weer dus maar weer een extra pilletje erbij. Mag vast niet maar waarom pijn lijden. Daarna heerlijk geslapen tot 10.00 uur.

Om 10.30 uur worden Julian en Tommy opgehaald door Roland en David. Even natuurlijk over voetbal praten en dan gauw weer slapen. Gebakken ei, wildburger en wat vla gegeten. Toch ook nog een half biertje gedronken met Frank en met broer Hein, zussen Ans en Julia en neef Loek. Ze nemen samen de weblog berichten door en papa glundert bij het reactie aantal van 9. Hij is nog steeds populair. Mijke en Frederike spelen spelletjes met oma en lopen af en toe even langs om naar opa te kijken.

Samen met Annette papa helpen is erg waardevol en samen lachen en huilen. Het gevoel is soms heel dubbel. Je bent blij dat hij er nog is en wil hem nog heel lang hier houden maar aan de andere kant zie je dat hij ook niet te veel moet lijden en mag hij rusten. Maar de dag was de moeite waard, nu de nacht weer in. (foto 16mrt met B.)

zaterdag 15 maart 2008

Morfine verhoogd


Tja het is elke keer weer slikken als je komt. Weer achteruit. Mama en Annette hadden me al voorbereid maar dan toch is het weer even schrikken. Hij gaf me het genoegen 2 keer op de po te moeten terwijl ik net aan het wennen was. Bedankt pa. Tijdens het eten nog wel, Tommy dook onder tafel, haha. Gisteren en vanochtend heel veel pijn in zijn been dus morfine verhoogd. Ad kwam weer een heerlijke maaltijd brengen maar helaas verder dan 1 hap kwam hij niet. Doorlig plekken zijn al wat zichtbaar en zijn nieuwe matras met lucht is een klote ding zegt ie. Zo vind ik het niet leuk B. zei hij. Nee pap dat snap ik wel. Hij is te moe voor de kleinkinderen maar kan het toch nog even opbrengen om voor de foto te lachen. Wat er op de weblog moet? Het gaat geweldig met me. Hij blijft humor houden.....

vrijdag 14 maart 2008

Lieve papa,


Het is vrijdagavond en ik zit nog in Uitdam. Het oord onder de rook van Amsterdam waar je altijd even kwam aanwaaien op een zaterdag of zondag, een keer in de twee weken om even te genieten van je kleinzonen, even voetbal met ze keek of ruzies over PSV en Ajax met David probeerde te winnen, wat tegen ze schreeuwde en te wild met ze deed. Ik kijk naar de kerstboom die je met Frank gemaakt hebt in onze wilg. Toen je vertelde dat je van onze grote wilg een kerstboom ging maken zei ik tegen Roland, ach laat hem toch met zijn rare ideeen. Maar ondertussen genieten we al 5 maanden van die veel te grote lampen in een rare boom. Soms valt hier de complete stroom uit als we hem aan doen. De buurman is al komen kijken hoe dat kan maar ach wat kan ons het schelen. De boom is te zien vanuit bijna Durgerdam tot aan Zuiderwoude. De lampjes zijn door alle stormen wat naar beneden gezakt maar als ik er op zo'n avond als vanavond weer naar kijk realiseer me dat ze net zo bijzonder zijn als jij. Ze hebben wat raars, iets robuust en iets eeuwigs.

Ik kijk in de tuin die je samen met Gerard hebt aangelegd en waar ik je nog steeds dankbaar voor ben. Ik zie een muis lopen waar ik net zoveel hekel aan heb als de mollen en de muskusratten die hier rustig rondlopen. Ik denk weer na over de momenten die we samen hadden in de tuin waarbij je me leerde hoe een verzorgde tuin eruit moest zien en hoe je je verbaasde over de eeuwige natheid van onze tuin. Over alle mensen hier in het dorp die je kennen en nu binnenkomen lopen op vrijdag en naar je vragen en met je meeleven. Die je kennen van de visavonden of als de man die altijd druk bezig was in de tuin, met veel volume je dochter opdrachten gaf, rare opmerkingen maakte en zelfs de bladeren bij de buren weg blies (midden op straat waar wielrenners doorheen moesten maar waar we allemaal om moesten lachen). Ook weet ik hoe je altijd genoot van het uitzicht en de vissen die uit het Uitdammer Diep opsprongen. Hoe je helaas maar 1 keer hebt zitten vissen op de steiger met Tommy. Hoe je hier op een zondag aankwam en met de jongens een kraam maakte bij de straat waar ze voor 19,- drinken en sinaasappels en bananen verkochten en hoe je daarvan genoot en vervolgens weken later met een echte kraam en liters pakjes drinken en goedkope marsen aan kwam die nu over de datum aan het gaan zijn.

Vanavond luisteren we naar het nummer van 'Opa' van Marco Borsato waar je zo bij moest huilen een paar weken geleden. Maar pap, wat ben je toch een geweldige opa. En hoeveel commentaar ik altijd op je had als vader toen ik jong was, hoeveel respect ik je nu ik ouder ben voor je hebt om alles wat je bereikt hebt. Zoveel lieve vrienden, zoveel liefde voor je hele familie, zo'n goede vader zonder te veel te oordelen, zo'n geweldige opa. De kerstboom zul je begrijpen zullen we eeuwig koesteren en zal hier zolang mogelijk blijven branden als herinnering aan jou, lieve papa (hopelijk krijgen we er geen fik door ;-). Momenteel zijn mijn zoons samen aan het dansen op de leuke muziek, en morgen komen we weer met een tas vol lekkere dingen en lekkere wijn als herinnering aan onze bijzondere vakantie in 2007 in Lucca waar je zoals je zelf zei geleerd hebt wat echt genieten is en hoe belangrijk locatie is. Ik zie je daar nog avonden achter elkaar van dat mooie uitzicht genieten. Mooi dat je daar eergisteren om vroeg om een tafel vol lekkere hapjes zoals we daar deden. Mijn lieve man Roland heeft vandaag nog een mooi bericht op de weblog gezet die ik niet alleen als reactie erop wilde laten zetten maar ik even hier direct op wil zetten. Want je bent zo gek op je Wolkje, die zo lekker met je kon knuffelen, je slimme Mijke die zo mooi piano kan spelen, je rare Julian die zo op B. lijkt, de bijzonder Tommy die je maar niet kan peilen en die grote David die je helemaal als zijn opa ziet.

Papa, dank je wel voor alle mooie herinneringen en houd nog even vol voor nog meer mooie momenten en wie weet nog een keer Uitdam (Joost heeft al gezegd dat hij nog een keer wil komen). Ik kom er aan en we gaan weer genieten. Je B.

"OPA" Als ik ooit opa ga worden dan koop ik de speelgoedwinkel voor ze, dan doe ik alles als ze maar naar me lachen, als ze op me af stappen en me knuffelen, als ze binnenkomen en niet anders zien als opa; de grote held.
Dat is wat ik wilde, dat is wat ik kreeg, het allermooiste wat een mens kan wensen.
Engeltjes in mini formaat, vreugde op zich en vreugde in tijd van pijn.
Opa is mijn eretitel, de kroon op mijn leven.
In alle oprechtheid, meer kun je niet bereiken, meer kun je niet wensen
En toch wenste ik dat ik heel lang opa mocht zijn.
Zou dat het anders maken, ik dacht het wel, alles zien alles meemaken.
Maar ik realiseer me nu dat opa zijn het hoogste goed is.
Opa van engeltjes en straks de opperengel!!!!
Dan is er niets veranderd, want dat ben ik al voor een aantal kleine mooie mensjes!!!!

(foto: Lucca juli 2007 met David, Tommy, Julian, Sylvia, Lizzy, Fanny, Hans, Roland en Babs)

donderdag 13 maart 2008

Veel geslapen, voelt stukken beter

Vannacht met Annette beneden geslapen. Ging goed. Rustige dag. Gelukkig nog een keer lekker discussieren met broer Hein. Nicht Ilse kwam nog wat lekkers brengen. Altijd welkom met gebak, vissoep, bier, worst, asperges, noem maar op. Lekker gegeten en al plannen voor volgende week als we er met zijn allen zijn. Dus een betere dag geleefd vandaag!

woensdag 12 maart 2008

Het gaat te snel

Hij is niet bijgetrokken vandaag. Wel naar beneden maar nu kan hij niet meer naar boven. Vannacht blijft Annette beneden bij hem slapen. Vanaf nu voortaan elke nacht thuiszorg of Annette of Babs. We zouden volgende week nog 3 of 4 nachten naar Huis ter Duin in Noordwijk gaan. Alles geboekt maar morgen gaan we alles weer cancellen. Het gaat niet meer. We blijven thuis. A. en B. nemen wel gewoon vrij, zorgen ook voor wat leuke dagen met de kinderen maar we concentreren ons maar vooral op de verzorging en nog even genieten. Mama is ook zo moe en de waarheid slaat je af en toe met een harde klap in je gezicht. Volgende week plannen we daarom van maandag tot en met donderdag ook geen bezoek want dan kunnen we nog even samen zijn.

Het is bijna niet te geloven hoe snel het gaat. En maar blijven hopen op een opleving. Okay hij zou instorten na die mooie maandag maar hij moet nog even door. Dit gaat te snel. Zijn morfine pleisters zijn waarschijnlijk nu al niet zwaar genoeg of het duurt meer dan 24 uur voor ze gaan werken. Ach je hoopt elk moment weer op een opleving. En zo vanuit Uitdam kan je al helemaal niet geloven dat het zo erg is en hoop je stiekem elke keer dat ze bellen dat hij een goede dag heeft. Lilyan had het vandaag bij de reacties aan het juiste eind. Elke reactie op de weblog is mooi. Hij kan ze momenteel niet allemaal meer in zich opnemen maar het aantal houdt hij nog steeds bij. En als we er af en toe over kunnen praten is hij blij met de leuke reacties zoals de herinnering van Joost vandaag.

dinsdag 11 maart 2008

The day after

Papa is compleet ingezakt na gisteren. Hele middag en avond geslapen. Toen de huisarts om 19.00 uur kwam (tja die werken tegenwoordig ook over) vond hij papa heel erg achteruit gegaan. Hij was ook echt ingezakt maar had ook gehuild van de pijn in zijn benen gisteren. We moeten zo oppassen want het is zo'n bikkel, als hij aangeeft een beetje pijn te hebben zou een ander al ingestort zijn. Zowel volgens de thuiszorg als volgens de huisarts moet papa te veel inleveren per week en doet hij het nog op wilskracht. Hij kan echt helemaal niet meer op eigen benen staan, stottert, is heel moe, slecht zicht (laat 3x per dag zijn schone bril schoonmaken) etc etc. Te veel weer achteruit gegaan. Dus besloten om met de Morfine pleisters te gaan beginnen. Een domper op een grandioze dag.

Want wat heeft ie genoten. Hij heeft er zelfs over gedroomd. Het was nog beter dan hij verwacht had. Alles was perfect en hij is iedereen heel erg dankbaar, vooral zus Julia natuurlijk. Die doet ook zoveel voor hem en voor Fanny. Staat hele dagen klaar net zoals zoveel familie. Die warmte heeft hij gisteren met alle familie en vrienden heerlijk over zich heen laten komen en er volop van genoten. Dat instorten daarna hadden we allemaal wel verwacht. Nu duimen en bidden we dat hij weer wat aantrekt van de week. Vandaag niet uit bed geweest en niet naar beneden, hij kon het niet opbrengen. Maarten had heerlijke asperges gebracht waar hij van genoten heeft en hij wil morgen naar beneden. ' Als ik morgen niet naar beneden kan dan gaat het niet goed met me' zei hij vanavond. Morgen weer een dag pap, we zien wel. Zet hem op en droom maar lekker!

maandag 10 maart 2008

Wat een Eikels ............ en Duifjes


En wat was hij er klaar voor vanochtend. Na het aankleden nog even liggen, toen ging het nog niet. Blij dat het nog droog was en o zo benieuwd naar wie er allemaal zouden zijn, wat er allemaal zou gebeuren en hoe mensen het zouden vinden. Toen Julia belde dat iedereen binnen was gauw jas aan en gaan. Met vier mannen hem naar boven getild en hij werd binnengereden en de DAS band speelde. Geweldig, helemaal geweldig zei hij. En zoveel mensen en allemaal voor mij. Opeens ging het bier er goed in en onder vrienden was het weer even vanouds genieten. Zoveel neven en nichten die ook nog eens vrij hadden genomen of gauw even tijdens lunch waren gekomen, helemaal te gek. Na 1,5 uur, wat morfine en bier was hij stuk. Helemaal kapot naar huis. Maar in de auto gaf hij toch nog een opdracht, foto's op de site en zeggen dat ik weer een heerlijke dag geleefd heb, zo wil ik er nog wel 100. Wij ook pa!

Dank alle lieve vrienden die er waren, het was een geweldig hoogtepunt, het zal een mooie herinnering blijven!

zondag 9 maart 2008

Eikels en Duifjes, hij is er klaar voor


Vandaag veel energie proberen te sparen voor de grote dag morgen. Familie van Opdorp langsgeweest, bed versiert en gesmuld van Van Opdorp gebak. Bier, koffie en water gaan er bijna niet meer in zonder dat het er weer uitkomt. Da's balen. Lekker liggen luisteren terwijl Frederike, Mijke, Annette, Frank en Babs een potje zaten te pesten. En nog heerlijk schelden met broer Hein, opeens even als vanouds, behalve dat Hans nu stotterde en dat oom Hein elke keer zei, jouw beurt is voorbij. De rollen waren omgekeerd en even kunnen huilen, dit keer van het lachen. Dat was heerlijk. Morgen de grote dag, Eikels en Duifjes, hij is er klaar voor om er geweldig van te genieten!

zaterdag 8 maart 2008

Eikels en Duifjes Toernooi

Op verzoek onderstaand de Wedstrijd startlijst van het eenmalige Eikels en Duifjes Toernooi maandag 10 maart 2008. Bij vragen of commentaar bel of mail Louis van Boekel (louisvanboekel@home.nl) of Julia van den Dungen (juliavandendungen@planet.nl). Niet dat ze er wat mee doen maar je kan het proberen.
Bij rottige opmerkingen over je flight persoon, deel het op de blog dan kunnen we weer lachen!

Naam LidcodeGeslachtHandicap Tijd Hole Flight Side
L.F.N. Prinsen PRIN 3 M 34,4 09:00 1 1 1
G.T.M. van Boekel-van Hooff BOEK 2 V 29,8 09:00 1 1 2
J.L.G.M. Mallant-van Gaalen MALL 2 V 28,6 09:00 1 1 3
J. Homan HOMA99 M 36,0 09:00 2 2 4
C.M.M. van den Broek BROE 6 M 36,0 09:00 2 2 5
A.. Corman CORM99 V 36,0 09:00 2 2 6
M. Ackermans ACKE 1 M 33,6 09:00 4 4 10
Y.C.M.J. Schoonen-Majoie SCHO 7 V 19,6 09:00 4 4 11
B. v.d.Ven V.D.94 M 36,0 09:00 4 4 12
E. de Groot DE G99 M 18,0 09:00 5 5 13
H.J.J.M. Brouwers BROU 2 M 17,9 09:00 5 5 14
W.J.M.H. van der Heijden HEIJ 4 V 20,0 09:00 5 5 15
T. v.Ooijen V.OO98 V 24,0 09:00 6 6 16
T.H.M. van der Heijden HEIJ 3 M 19,0 09:00 6 6 17
J.F.B. Geling GELI 1 M 28,7 09:00 6 6 18
H. Fitters FITT99 M 36,0 09:00 7 7 19
A.S.M.J. Scheepers-NagelkerkeSCHE 2 V 36,0 09:00 7 7 20
M.A.P. Borrett-v.d.Coterlet BORR 2 V 29,2 09:00 7 7 21
S.P.M. de Bruin BRUI 9 M 31,2 09:00 8 8 22
T. Meijer MEIJ98 V 32,0 09:00 8 8 23
H. v.d.Dungen V.D.98 M 26,8 09:00 8 8 24
T.J.M. Geling-Veldman GELI 2 V 33,3 09:00 9 9 25
P.L.T. Kersten-Zelissen KERS 2 V 18,4 09:00 9 9 26
J. v.d.Poel V.D.91 V 28,0 09:00 9 9 27
J. Meijer MEIJ99 M 32,0 09:00 10 10 28
A. v.d.Dungen V.D.97 V 18,0 09:00 10 10 29
J v.d.Dungen V.D.99 V 26,8 09:00 10 10 30
M.J.A. Maréchal-Akemann MARC 2 V 24,9 09:00 11 11 31
K. v.d.Poel V.D.92 M 28,0 09:00 11 11 32
T. Schoonen SCHO93 M 28,0 09:00 11 11 33
P.H.A. Mallant MALL 1 M 17,7 09:00 12 12 34
W.H.M. de Bont BONT 3 M 28,0 09:00 12 12 35
H.M.C. van Maaren MAAR 3 M 33,3 09:00 12 12 36
L.J.M. van Boekel BOEK 1 M 36,0 09:00 13 13 37
W.L. Barenbrug BARE 1 M 30,5 09:00 13 13 38
M. v.Kleef V.KL99 V 25,0 09:00 13 13 39
M. van Maaren-Bloem MAAR 2 V 33,2 09:00 14 14 40
W.J.M. de Rooij ROOI 1 M 35,4 09:00 14 14 41
W.A.M. van den Besselaar BESS 3 V 26,0 09:00 14 14 42
H.M.H. den Uijl-Timmer UIJL 2 V 31,6 09:00 15 15 43
S.C. van de Veen-Lourens VEEN 1 V 34,3 09:00 15 15 44
M. Keijer-Krijger KEIJ 2 V 33,7 09:00 15 15 45
T.M.C.M. Bekke-Wieland BEKK 2 V 24,3 09:00 16 16 46
M.A. van Esch-Kremers ESCH 2 V 29,5 09:00 16 16 47
A.A.M. van den Besselaar BESS 2 M 29,1 09:00 16 16 48
R. v.d.Dungen V.D.95 M 36,0 09:00 17 17 49
W.J.M. van de Linde-de Bont LIND 4 V 36,0 09:00 17 17 50
H.A.M. Reerink REER 2 V 45,0 09:00 17 17 51
J.F.J. Smits SMIT 1 M 29,9 09:00 18 18 52
R. v.d.Ven V.D.93 V 36,0 09:00 18 18 53
A.E.J.M. Voeten VOET 3 V 45,0 09:00 18 18 54
J. v.Ooijen V.OO99 M 17,0 09:00 1 19 55
A.H. van Esch ESCH 1 M 27,5 09:00 1 19 56
B. de Groot DE G98 V 23,0 09:00 1 19 57
J.H.J.G. Bekke BEKK 3 M 11,8 09:00 3 21 61
W.L.A. Kivits KIVI 1 M 5,8 09:00 3 21 62
B. v.d. Dungen V.D.96 M 9,0 09:00 3 21 63

Doe maar effe rusten


Vanochtend met de verpleegster afgesproken dat hij wat rust zou nemen. En dat heeft hij keurig gedaan want dat was toch wel nodig zegt ie zelf. Even klaarstomen voor bezoek uit Goes morgen en het golfevent maandag (waar hij heerlijk over droomt). Alleen even een borreltje met Marjo gedronken en als verrassing Babs eerder uit Uitdam gekomen. Spandoek Eikels en Duifjes toernooi buiten opgehangen, die lekkere haring (van boven de riolen) op en dit keer ook nog paling meegenomen en gegeten en Chinees gehaald. Mager wordt ie niet. Net te horen gekregen dat er humor op het blog moet. Wat dan pa, wat wil je er dan op. Ik weet het niet. Geen humor pa? Nee. Okay zet ik erop zetten dat je zo stottert vandaag en dat het wel charmant is. Hij probeert nog humor te zoeken maar raakt weer midden in een zin zijn woorden kwijt en vloekt de duvel en zijn malle moer bij elkaar. Ik vertel hem iets voor wat ik gisteravond op een tentoonstelling tegenkwam en hieronder staat beschreven. En samen laten we een traan en liggen tegen elkaar aan.

De hoofddeugenden van een Griekse man:
Wees als kind welopgevoed
Wees als jongeman meester over jezelf
Wees als volwassen man rechtvaardig
Wees als oude man vol wijze raad
Wees bij je dood zonder smart

Asperges!


Een beetje laat bericht vandaar dat hij al op de volgende dag staat maar hier alsnog het verslag van 7 maart.
Vanmorgen weer vrienden en familie (Louis en Dinie van Boekel en tante Ans). Toen Annette, Maarten, Mijke en Frederike kwamen lunchen om 12.30 had ie al een boterhammetje op en ging slapen. Samen met mama geluncht en de kinderen hebben heerlijk met de lift gespeeld. Om 4 uur een gesprek met de aannemer, hij is nog steeds de scherpe ondernemer en weet precies wat ie wil. Daarna meegenomen naar Rosmalen. Mijke speelde "Roodborstje tikt op het raam" op de piano en papa zong uit volle borst mee. Maarten had asperges met ham, aardappels en botersaus gemaakt, papa's lievelingsgerecht. Echter Maarten had het als voorgerecht bedoeld, maar papa wilde geen hoofdgerecht meer alleen een ijsje. Hij was te moe om nog rechtop aan tafel te zitten. Hoewel soms kwaad is hij toch een fijne patient, hij zegt vaak dat het een fijne dag was, dat alles prima is zo, hij het best nog een tijdje volhoudt zo en we kijken elkaar aan. Het is toch een bijzondere tijd.

donderdag 6 maart 2008

Verslag van dagje uit met oudste neef en nicht

Om half een hebben we ome hans opgehaald. Was fris gewassen, dik aangekleed. Neef Loek was weer even in dienst met tillen in de auto, dat doet ie heel goed. Loek had ome Hans uitgenodigd om te gaan lunchen. En samen (Loek en Isa Bella) waren we aan het denken waar we naar toe zouden rijden en waar te lunchen. Dinsdag kreeg ik echter al via mijn moeder het bevel ome Hans te bellen, dus dat moet je dan echt doen. Ome Hans had zelf het programma al helemaal klaar en bedacht. Niks tegen in te brengen. Hij ging ons de roots van de familie Prinsen laten zien. Dat was in Esbeek, en de lunch werd gehouden op de golfclub aldaar. Dus wij in de auto over Kuijk ( ik dacht Cuijck aan de Maas, maar het was NieuwkuijK) langs de molen van 1886, door Helvoirt naar de snelweg Tilburg. Uitvoerige toelichting gekregen over de Heusdense Baan, de route van Napoleon (Biezenmortel), de ZWARTE (= Belgische Leeuw) Leeuw in Helvoirt, etc. etc. Hij heeft heel veel verteld, maar je snapt al, was daardoor op het laatst helemaal kapot.

In Esbeek aangekomen een toelichting op de versmelting van België en Nederland, voornamen van Prinsen kinderen, en hij had het liefst nog een uur over opa Henri Prinsen verteld. Maar dat zat er helaas niet in. Wel gezien bij restaurant "de Bokkenrijders"het ouderlijk huis van opa Prinsen en erachter gekomen dat we dus afstammen van lieden met zeer eerzame beroepen. Het werkelijk inkomen van deze lieden werd door smokkelen verkregen, niet door hun beroep uit te oefenen, aldus ome Hans. Dus afstammelingen van Bokkenrijders??????????????? Criminele genen???

Hierna een lunch bij de brasserie van de Golfclub, kwam ie nog bekenden tegen familie van Oijen.
Lekkere uitsmijter kaas gegeten, en daarna was het boek gewoon uit. Terug naar Vlijmen, lekker in zijn bed beneden even lang rusten en bijkomen. Het is hem heel goed bevallen (zegt ie) en hij wil graag nog vaker met ons weg. Wat wij natuurlijk graag doen!
Loek en Isa Bella
(foto volgt zodra Fanny hem gemaild krijgt)

woensdag 5 maart 2008

Thema: Spelletjes


Hans is dol op spelletjes en wedstrijdjes. Veel golfers weten hoe fanatiek hij kon zijn om het balletje te winnen. Toen wij (A. en B.) jong waren speelden we tennis, badminton en tafeltennistoernooitjes in de tuin. De kinderfeestjes bestonden uit zaklopen, mummies maken, circuits afleggen, hij organiseerde het met veel plezier. Ook zijn fietsrally's zijn fameus, er zaten altijd verrassingselementen in zoals ijscokarretjes, neppolitie etc. Kaarten, vier-op-een-rij, schaken, zwemmen, hardlopen, fietsen, alles het liefst met een wedstrijdelement. En als we in een restaurant moesten wachten bedacht hij een spelletje. Zelfs nu hij niet meer kan lopen en niet meer kan kaarten gaat hij toch door met spelletjes organiseren. Ook voor de kleinkinderen blijft hij dingen verzinnen.

We willen iedereen die herinneringen heeft over zijn spelletjes, wedstrijden, fietsrally's e.d. vragen om die met ons op het blog te delen. Klik op reacties en laat je herinneringen achter.
(foto met Frederike in Land van Ooit 2007)

dinsdag 4 maart 2008

Weer naar Uitdam


Je zou denken dat hij energie voor drie heeft want hij is op 1 dag op een neer naar Uitdam gegaan. Hij had het helemaal in zijn hoofd en verkocht het aan de huisarts als een mooi ritje dus hij mocht. Even naar Uitdam samen met Bart, Joost en Hein. Opgevangen door Henny want Babs was eens een keer werken (moet af en toe). De heren mollenvallen geplaatst in de tuin want dat was toch de reden tot het bezoek. Julian genoten, Tommy en David waren op school. Nou wilde Hans gebakken paling eten maar dat was alleen nog in Volendam mogelijk voor 53,- per bordje. Nou daar had hij geen zin in. Dus na het mollenvallen plaatsen terug naar Durgerdam waar een heerlijke lunch voor de heren werd geserveerd in De Oude Taveerne. Voor iedereen die een keer in Amsterdam is, wijk een keer uit naar Durgerdam, is minder ver dan naar Uitdam maar ligt ook schitterend aan het water. In deze lekker ouderwetse kroeg kan je lekker lunchen. Na de lunch de weg terug genomen. Alles was perfect gegaan en dankzij Bart, Joost en Hein heeft papa weer een dag echt geleefd. Thuis wel helemaal stuk. Wil niet eten en slaapt nog.

Ondertussen een fijne, lelijke traplift geplaatst die met een schildpadden gang naar boven gaat. Maar Loek is gisteren ontslagen dus nu moet mama het alleen met lift. Gelukkig is nog 1 avond Annette aan het helpen. Verder teleurstellend weinig reacties op de weblog volgens papa. Ja hij houdt het in de gaten. Dus doe nog maar wat onzin!

maandag 3 maart 2008

Chagerijn


Tja dat krijg je dan. Dan is het niet meer ene dag een vent andere dag een vent. Nee ene dag teveel gedaan, andere dag in elkaar klappen. Tja, da's een groot nadeel. Maar wel een dag geleefd gisteren en vandaag alleen maar boos omdat hij naar zijn gevoel niet meer genoeg leeft en niet meer genoeg kan genieten. Dus chagerijnig wakker, chagerijnig gelunched maar in de middag ging het wat beter. Vrienden Jaap en Hans even op bezoek (zie foto) en Julia kwam nog voorbij voor het golftoernooi wat ze wil organiseren. Dus dat stemde weer wat beter. De huisarts maant hem tot rust en de trip naar Uitdam morgen is wel beetje veel van het goede. Maar het mag, zolang hij maar niet door gaat als het niet meer kan.

Omdat zoveel mensen tegen ons als familie soms zeggen; Wat maakt dat nou uit wat meer of minder rust, hij gaat toch dood. Wij realiseren ons heel goed dat je papa niet altijd rust moet geven want daar wordt hij niet gelukkiger van maar helaas betekent geen rust groot gevaar op een epileptische aanval en dus schade. Dus hij kan echt alleen maar 1x bezoek in de middag per dag hebben. En iedereen moet echt even bellen voordat je langs wilt komen want teveel mensen, te weinig rust en te veel opwinding kan gevaren opleveren. En wij, en gelukkig ook papa, willen geen onnodige risico's nemen.

Naast opkomend golftoernooi nog zoveel leuke dingen in het vooruitzicht. We gaan toch nog met familie paar daagjes weg (hopelijk), misschien nog golftoernooi, nog verjaardag, genoeg leuks dus nog in het verschiet.

zondag 2 maart 2008

Een feestjes dag


Vannacht veel hoesten maar redelijk geslapen. Bij het aankleden verrast door een Ajax boek door kleinzonen. Normaal zo door de ruit heen gekeild maar nu stond kleinzoon David erin als model. Dus die wordt dan voor deze keer bewaard. Naar beneden en weer erg moe. Annette, Frederikje, Tommy, David, Julian en Roland even praten en dan weer slapen. Alle jongens naar huis en Maarten komt nog even met Mijke maar dan slaapt hij al. Heel lang geslapen, klaargestoomd voor de feestmiddag. Nog even met Annette en Maarten gekletst terwijl Babs met Mijke en Frederikje zich heerlijk kon uitleven in de roze kleurtjes. Fanny ziek, griep, koortslip, algehele vermoeidheid. Dus die moest van dochters verplicht het bed in.

Maar het moest nog wel een feestjes middag worden want ons Ans had een feest en Frank is jarig vandaag. Dus op weg eerst naar Helvoirt voor een gezellig feest van Ans. Mooie brief gegeven en een slof sigaretten ingepakt in plastic zakje. Da's tenminste apart zei ie. Wie geeft er nou zo'n lieve zus sigaretten vraag je dan als dochter. Maar discussieren doen we maar zo min mogelijk. Hij wint nog steeds (nog effe dan). Daarna door naar Frank. Nog een biertje en even kletsen en dan helemaal op. Toch besluiten we om met rolstoel lopend naar huis te gaan want weer auto in en auto uit voor dat kleine stukje kost wel heel veel energie. Heerlijk even buiten, wind bijna weg. Thuis nog wat heerlijke hazenpeper (denken we, het was in elk geval heerlijk) van Ad op. Wat is dat toch heerlijk even gewoon alleen maar warm maken. Dat maakt toch een groot verschil, niet nog eens moeten koken. En dan weer plat. Wat een dag. Neven en nichten, kijk ook vooral even op de foto aan de zijkantbalk!!!

zaterdag 1 maart 2008

Ademnood


Na weer wat daagjes papa niet gezien te hebben zie je weer die achteruitgang. Dit keer in zijn ademnood. Moeite om de adem te vinden om te praten. En nog zoveel te vertellen. En met zoveel bravour en een hoop gvd's die Julian gelijk leuk overneemt. Vanochtend van boven naar beneden gebracht door soosvriend en worstenbroodjes hofleverancier Joost Meijer. Even samen anekdotes ophalen vooral over golfkar die te water ging en dan weer rusten. Met Annette, Mijke, Fanny, Julian en Babs de reeds bekende haring uit Monnickendam gegeten. Speciaal door visboer vanochtend geselecteerd. Toen even rustig praten en wat drinken met oom Michel en tante Annelies. Oom Michel heeft 5 jaar met papa gebridget en is volgens papa een zeer bijzonder mens die ook zijn kaarten zo mooi netjes neerlegt. Het is maar wat je bezig houdt ;-)
Lekker gegeten met dank aan Ad vanavond tarbot, garnaaltjes, puree en worteltjes. Nu weer even slapen en straks met tante Julia en neef Loek boven nog even praten over mogelijkheden om nog iets met golf te doen. Hij wil ook nog mollen komen vangen in Uitdam. Druk druk druk.... hij blijft organiseren. Die drukte in zijn hoofd en in zijn manier van doen heeft met de pillen te maken. Maandag weer overleg met de huisarts of we iets kunnen doen.
B. heeft brabantse teksten voorgelezen en ondanks export van ruim 20 jaar ken ik da keigoed. Geweldige brief in Brabants zat bij de tekening die gisteren op de weblog stond, inderdaad zoals door Ilse herkent de man die ook altijd Hotel Prinsen met carnaval voorzag van mooie tekeningen. De tekening staat ingelijst, schitterend!

Papa kan niet meer achter de computer maar we lezen alles voor. Morgen verjaardag van zus Ans. We gaan er alles aan doen om hem daar ook weer van te laten genieten.
(foto Joost Meijer)